Friday, 6 December 2013

Sihir Bomoh Siam

Salam muhibbah dan salam sejahtera.

Kisah kali ini berdasarkan pengalaman cikgu ketika merawat seorang pesakit yang merupakan seorang lelaki yang berjawatan tinggi dalam salah sebuah kilang gergasi di kawasan Petaling Jaya, Selangor.

Kisah ini bermula apabila Azmi (bukan nama sebenar) memarahi salah seorang pekerjanya dengan kata-kata kesat kerana melakukan kesilapan besar dalam kilang. Azmi terkenal sebagai orang atasan yang kurang disenang kerana keceluparan mulutnya. Pekerja yang dimarahi tersebut berasakan maruah bagai tercalar disebabkan oleh kata-kata Azmi.

Selang dua minggu selepas kejadian itu, Azmi mula berasakan perubahan aneh pada tubuh badannya. Pada permulaannya, tanda awal yang dirasakannya ialah rasa tercekik di celah-celah kerongkongnya dan mula berasakan luka-luka dan bengkak-bengkak pada tubuh badannya.

Sebagai orang berada dan berpendapatan tinggi, Azmi selalu cuba mendapatkan rawatan di hospital pakar swasta, tetapi tetap gagal mengesan punca penyakitnya. Pelbagai kaedah rawatan moden dan alternatif telah dicuba olehnya, tetapi tetap gagal dan lebih menyedihkan, kulitnya mula berkudis dan bernanah serta mengeluarkan cecair busuk pada kaki dan badannya.

Azmi sering mengerang kesakitan setiap malam seolah-olah kulitnya telah dibakar. Telah banyak pusat rawatan Islam yang dicuba olehnya. Biarpun ada kesan dan perubahan daripada rawatan tersebut, tetapi tidak cukup untuk mengubati kesakitannya.

Azmi terpaksa mengambil cuti lebih daripada enam bulan. Jari -jemarinya juga mulai berkudis dan menghitam. Azmi cuba mencari penawar sehinggalah suatu hari, dia telah dipujuk oleh kawannya untuk datang menemui cikgu.

Kali pertama cikgu bertemunya, cikgu termenung seketika dan bermonolog dalaman simpati kepada si mangsa ini. Cikgu memanjatkan doa agar diberikan bantuan dan petunjuk untuk menolong Azmi.

Cikgu terus membaca ayat-ayat suci Al-Quran dan memegang seluruh tubuh badan mangsa dengan penuh simpati. Biarpun Azmi mengerang kesakitan dalam suara yang lemah, cikgu berasakan ada sesuatu yang datang dan memasuki tubuh badan cikgu ketika meruqyah pesakit tersebut.

Ada sesuatu benda tajam menusuk masuk ke dalam badan cikgu. Cikgu meneruskan juga bacaan Al-Quran dan bermohon untuk diberikan penyembuhan dan petunjuk sehinggalah keluar serbuk-serbuk besi berwarna dengan banyaknya pada tubuh dan kakinya.

Lantaran itu, jin dalam badan mangsa bertempiran dan berkomunikasi dalam bahasa Siam dengan penuh kemarahan dan benci.

Cikgu memberikan amaran kepada jin itu supaya keluar, tetapi jin tersebut enggan. Ujar jin itu dalam dialek Melayu-Siam, jin itu mengugut untuk membunuh cikgu jika merawat pesakit itu. Akhirnya, cikgu menggunakan kekerasan dengan mengazab jin tersebut dengan ayat Al-Quran sehingga Jin itu kesakitan.

Namun, penyihir empunya jin membalas kembali sehinggakan ikan peliharaan cikgu mati serta-merta. Itulah keganasan ilmu hitam yang digunakannya.

Walaupun begitu, cikgu meneruskan seksaan demi seksaan terhadap jin tersebut sehingga jin itu terpaksa mengaku bahawa dia ialah jin besi bat (besi suci dan keramat yang dipuja di  dalam kuil sebagai kepercayaan).

Cikgu pun memaksa jin itu mendedahkan identiti penyihir mangsa, dan jin itu menjawab;

"Aku diupah oleh Kamarul (bukan nama sebenar). Kamarul sangat benci kepada kau dan ingin membunuh kau (merujuk pada Azmi)!"

Cikgu memberikan amaran kepada jin itu untuk keluar dari tubuh mangsa serta mengeluarkan besi bat dalam badan mangsa. Akan tetapi, jin tersebut tidak mampu mengeluarkannya kerana dikawal oleh Tok Sami di Siam.

Cikgu terpaksa menggunakan kekerasan dengan menyeksa jin dan juga penyihir di sana (Sami) sehingga suara Sami di Thailand itu, bergema pada mulut mangsa (seperti speaker). Berkat kesabaran dan laungan azan berulang kali, jin itu mengelupur dan nanah di kaki mangsa mengeluarkan air hitam yang sangat busuk (air suci pujaan sami Siam) sehinggalah jin itu terpaksa dihapuskan oleh cikgu.

Azmi pengsan dan kemudian sedar kembali daripada rasukan itu. Selepas itu, cikgu Ilham memandikan Azmi sebagai membersihkan dan merawati dirinya. Saat Azmi dimandi, dia memuntahkan cecair hitam yang busuk.

Azmi meneruskan rawatan mandian selama empat kali berturut-turut sehingga berasa pulih sedia kala. Selepas itu, beliau menjalani terapi selama tiga bulan dan kembali cergas untuk meneruskan kehidupannya.

Pengajaran yang ingin cikgu sampaikan ialah janganlah kita terlalu marah mengikut perasaan bukannya iman terhadap seseorang kerana mereka juga insan seperti kita yang mempunyai maruah dan harga diri yang tidak boleh diaibkan dalam khalayak umum.

4 comments:

 1. Cikgu, blh ke sy nak jmp cikgu.Tlg cikgu

  ReplyDelete
 2. Salam cikgu.. Boleh saya jumpa cikgu. Sebab adik dan mak saya kena gangguan ilmu hitam siam

  ReplyDelete
 3. Pelik sami siam ni bukan ke menyembah buddha? Tapi kenapa dia amalkan ilmu sihir dengan bantuan jin? Ke memang ilmu buddha ada benda2 macam ni?

  ReplyDelete
 4. dekat songkhla nie bole ke buang saki baki sihir dalam 25% nie lagii ....mohon pencerahan ...

  ReplyDelete