Monday, 1 July 2013

Penyakit kanser

Salam muhibbah buat pembaca,

Setiap hari, cabaran demi cabaran akan ditempuhi manusia dengan ragam dan dugaan daripada Allah swt. Catatan cikgu Ilham pada kali ini mengenai pengalaman dalam mengkaji setiap jenis penyakit dan cuba mencari jawapan untuk setiap penyembuhan.

Pada hari ini, penyakit kanser sering menjadi bualan orang ramai dan masyarakat di seluruh dunia, bahkan doktor dan saintis masih belum mengetahui punca sebenar yang boleh disabitkan dengan penyakit kanser.

Penyakit kanser sering dikaitkan dengan keturunan, cara pemakanan tidak sihat, dan gaya hidup tidak sihat serta ketidakseimbangan genetik dalam hormon dan lain-lain punca spekulasi yang dispekulasikan oleh doktor.

Namun hari ini, cikgu Ilham meyakini hasil daripada pandangan kajian dan beberapa bukti dalam kitab Al-Quran yang menyatakan bahawa penyakit kanser berpunca daripada gangguan makhluk halus, jin saka dan sihir. Lazimnya, penyakit ini ialah akan dibawa oleh jin-jin status tinggi dalam kalangan mereka.

Jin-jin ini adalah amat kejam, zalim yang membawa sumpah mereka untuk membunuh manusia. Jin-jin ini akan meresapi sel darah merah dan ke setiap urat saraf serta menjadikan tempat untuk membunuh di bahagian dada manusia. Maka itu, kemuncak kepada penyakit kanser itu, dia akan menghidap dada berkuman, otak yang berkuman yang membuatkan sebahagian pesakit kanser akan hilang ingatan dan sebahagiannya akan lumpuh sistem imunasi badan.

Kebanyakan pesakit akan mendapat rawatan moden di hospital. Perbuatan ini tidak akan berubah apa-apa sebaliknya membawa banyak keburukan dengan menggunakan perubatan moden seperti pengambilan morfin, radioterapi, dan kemoterapi yang berakhir dengan penderitaan dan menemukan ajal maut.

Harus kita renungkan dan kita yakini Al-Quran sebagai penyembuh segala penyakit seperti membaca surah-surah tertentu, seperti surah Al-Baqarah keseluruhannya, surah Ad-Dukhan keseluruhannya dan surah Yasin keseluruhannya sebagai penyembuh yang mutlak daripada Allah swt.

Kebanyakan pesakit tidak menyedari sebelum serangan kanser ini berlaku, ia telah memberikan petanda iaitu 5 tahun lebih awal seperti anggota-anggota badan seperti digigit sesuatu dan meninggalkan kesan lebam biru kehitaman dan akan kesakitan tulang belakang, pening kepala amat sangat, serta mimpi pelik di samping akan merasakan pertukaran hormon dan menderita penyakit berpanjangan.

Itulah petanda yang harus kita hindari dan berwaspada. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Ada 2 jenis kanser yang harus kita sedari. 1 daripada sihir iaitu perbuatan khianat yang dilakukan oleh penyihir dan satu lagi kanser yang berasal daripada saka nenek moyang. Kebanyakan jin kanser ini sangat licik dan bijak. Ia pakar menipu golongan-golongan berpendidikan moden seperti doktor dan golongan yang berfikiran Barat. Maka itu, jin-jin ini mudah menyerang, membunuh setiap pesakit kanser kerana mereka tidak dibentengi dengan ayat Al-Quran dan sebagai akibat, penyakit dikatakan kanser ini bukanlah penyakit yang sebenar, tetapi akibat gigitan jin yang ganas. Maka mereka memberi ubat yang salah dengan penyakitnya. Jadi, timbulkan pelbagai komplikasi kepada pesakit-pesakit seperti keguguran, sel-sel baik akan mati, hilang ingatan dan paru-paru berkuman.

Maka itu, majoriti pesakit-pesakit kanser ini gagal menemukan penyembuhan sebenar. Justeru, penghubung jambatan kita kepada Allah adalah melalui solat, berdoa, bertawakal dan membaca Al-Quran ialah proses penyembuhan yang sebenar dan betul. Sebagai umat Islam, pergantungan kita kepada Allah adalah yang sebenar-benarnya dan tidak diragui lagi.

Sentiasalah kita membaca ayat Al-Quran untuk dimandikan pada badan pesakit dan diminum seharian. Insha Allah, dalam sebulan, kita akan dapat melihat perubahan sehinggalah bulan ketiga.

Bagi mereka berasa hampa atau putus asa, janganlah bersedih kerana cikgu akan membantu anda di Darul Nur Syifa Insan.6 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum..saya harap cikgu sudi balas mesej saya ini..saya siti ayah saya disahkan mengidap kanser paru2 tahap 4..yang membimbangkan saya tiada simptom langsung kanser paru2 dan tiba2 doktor pakar sahkan perikat 4...doktor mengesahakan jugak kenser telah menyerang tulang bahu, tulang pinggul, lutut ayaha saya..sebelm disahkan kanser, ibu saya memberitahu ayah mengalami sakit pinggan n pinggul dan selepas beberapa hari tulang bahu ayah patah dan kami terus membawanya ke hospital dan selepas itu hasil dari ctSCan seluruh bdan ayah baru doktor sahkan kanser paru2 tahap 4 itu la penyebab tulang bahu ayah patah sbb reput...adakah ayah saya terkena buatan orang..dan bagaimana igin merawatnya
  Terima kasih kerana membaca luahan ini...

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum....sya mail dri swk...baru ini mak cik sya knk kanser dibhgia leher...dah operation dtg balik...skrg dah dihospital...hari pada mlm jummat dihospital...sya membaca suruh Yassin...dlm sya membaca..sya ada melihat jejari tangan mak cik sya bergerak2...hati sya pun rasa lain...tapi sya teruskan membaca...yg sya dpt lihat juga...bengkak di muka mak cik sya mkin membesar... Seolah2 ada gigitan or bisul yg tumbuh...skrg ini...hanya terserah dgn maha Esa yg menentukan...

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum....sya mail dri swk...baru ini mak cik sya knk kanser dibhgia leher...dah operation dtg balik...skrg dah dihospital...hari pada mlm jummat dihospital...sya membaca suruh Yassin...dlm sya membaca..sya ada melihat jejari tangan mak cik sya bergerak2...hati sya pun rasa lain...tapi sya teruskan membaca...yg sya dpt lihat juga...bengkak di muka mak cik sya mkin membesar... Seolah2 ada gigitan or bisul yg tumbuh...skrg ini...hanya terserah dgn maha Esa yg menentukan...

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum....sya mail dri swk...baru ini mak cik sya knk kanser dibhgia leher...dah operation dtg balik...skrg dah dihospital...hari pada mlm jummat dihospital...sya membaca suruh Yassin...dlm sya membaca..sya ada melihat jejari tangan mak cik sya bergerak2...hati sya pun rasa lain...tapi sya teruskan membaca...yg sya dpt lihat juga...bengkak di muka mak cik sya mkin membesar... Seolah2 ada gigitan or bisul yg tumbuh...skrg ini...hanya terserah dgn maha Esa yg menentukan...

  ReplyDelete
 6. Almarhum tuan guru saya pernah sebut 99% penyakit berpunca dari jin. Kuman, bakteria, virus dsb.Adalah dari suku kaum jin yang banyak. Adalah perlu menjadi seorang muslim yang baik dan menghidup syiar Islam di tempat kediaman. Contohnya masyarakat perlu pastikan adanya laungan azan 5 kali / 24 jam.
  Seorang imam masjid di kemayan Pahang pernah bercerita kepada saya. Pernah berlaku wabak penyakit taun di kampung halamannya di negeri Kedah Darul Aman. Sehari 2-3 orang meninggal dunia kesan wabak taun ini. Sehinggakan tukang gali kubur yang sedang menggali kubur pun tiba tiba mati di dalam kubur yang di galinya. Imam ini teringat di dalam qasidah ada bait mencerca jin dan syaitan. Setelah berlangsung 2 minggu bacaan qasidah dibuat. Imam ini bermimpi didatangi jin berkepala botak dan berperut buncit. Jin ini berkata "aku nak keluar dari kampung ni,aku tak tahan panas....". Selepas pada itu tidak ada lagi kematian dan keamanan kampung kembali seperti sediakala.
  Hari ini amalan barzanji,qasidah dan marhaban dianggap sesat kononnya amalan syiah. Sedangkan amalan ini adalah penyejuk dan punca terpeliharalah umat Islam.
  Imam yang saya maksudkan ini bernama Lebai Abdul Halim b. Awang Man. Pernah menjadi imam satu masjid kampung Dato Hamzah.

  ReplyDelete